Бумът в имотите доведе до бум на кредитирането в Китай

Бумът в имотите доведе до бум на кредитирането в Китай

Истински бум в кредитирането изживява Китай през последната година. Той е тясно свързан с бума на недвижимите имоти и е твърде възможно да предизвика унищожителен ефект на доминото в случай на обрат на пазара, който да се отрази на лихвите и дори на цените на суровините "с възможни последици в световен план", предупреждават експерти. 

Дългът на домакинствата вече е над 40 % от БВП спрямо 28 на сто преди пет години, което е тервожно голям темп. Банковите кредити за домакинствата през третото тримесечие са нараснали с 67,5 на сто - двойно увеличение за една година, отбелязва Франс през, цитирана от БТА. Ръстът е тласкан и от продажбите на апартаменти: феномен, който илюстрира уязвимостта на финансовата система и опасността от обрат в сектора на недвижимите имоти във втората световна икономика. 

Китайците по традиция ненавиждат кредитите и предпочитат да разчитат на прословутите си спестявания за големи разходи. "Това вековно понятие обаче е морално старяло", отбелязват анализатори.

Трескавият стремеж за насърчаване на потреблението, неколкократните смекчавания на паричната политика (направили кредита извънредно евтин), и най-вече разрастването на пазара на недвижимите имоти промениха залозите само за няколко години. Млади домакинства, смутени от високите цени на апартаментите в градовете (това лято новите жилища в Шанхай поскъпнаха с 40 на сто спрямо миналата година) или частни лица, търсещи доходоносни вложения, вече не се колебаят да прибягват до кредити, добавя изданието.