Близо 1/3 от сделките са с имоти на банка

Близо 1/3 от сделките са с имоти на банка

Около 30-40% от сделките с имоти са такива, които са собственост на банките и този процент ще нараства. Това каза Младен Митов от "Явлена" пред Bloomberg TV Bulgaria.

Причината е, че има изчерпване на имотите, а от друга страна има замразени жилищни проекти в строеж, за които сега се търсят подизпълнители и се реализират.​​

Банките не винаги се обръщат към брокери, много от тях имат и собствени отдели, които се занимават с тях, но наблюденията му показват, че все повече се търсят и агенции. Средното време за финализиране на сделка с такъв имот е около 1-1.5 месец. По – продължителни са ако има финансиране от банка от страна на купувача.

Според експерта не се очакват драматични скокове по отношение на реализацията на такива обекти.

Цените, на които се предлагат имотите от банките, са близки до пазарните, каза Митов. По думите му процесът е "много динамичен", но "радостното е, че когато е жив пазарът на имоти, значи икономиката върви. Това е индикатор".

Хубаво е, когато се купува имот при публична продан, да има агенция или специалист, който да успее да събере всички прилежащи документи, защото, когато те липсват, ако купувачът реши да продаде имота след придобиването му, може да възникнат проблеми и препятствия, подчерта гостът.