Берлин обмиля да сложи таван на наемите

Берлин обмиля да сложи таван на наемите

Градската управа на Берлин обсъжда налагане на предел за наемите, които се оказват под сегашните цени в атрактивни райони и е под плановете на бизнеса, съобщава "Ройтерс", след като подробности от законопроекта бяха публикувани от местни медии в неделя, а в понеделник рязко поевтиняха акциите на големи имотни компании. Градът страда от недостиг на жилища и бързо поскъпващи наеми.

В началото на търговията обезценяването на акциите на Deutsche Wohnen (най-големият берлински собственик на жилищни и други площи) бе 3.6%, а на Vonovia - 2%, като тенденцията важи и за други компании от сектора. Първите коментари на консултантски компании, цитирани от "Ройтерс", са, че ако се одобри проектът в този вид, той ще предизвика не замразяване, а намаляване на наемите, пише "Дневник".

Две от управляващите три партии (Лявата партия и Зелените) все още подкрепят референдум за експроприация, включително чрез изкупуване, на жилища от онези компании, които имат над 3000 апартамента. В града с официално 3.6 млн. души население Deutsche Wohnen има над 115 000 жилища, а Vonovia - повече от 42 000. Сега и двете компании не изключват да последва обезценяване на имотите им за десетки милиони евро.

"Тагесшпигел" и "Берлинер моргенпост" написаха в неделя, че предложението на берлинската служба за жилищно настаняване е апартаментите, построени до 2013 г., да бъдат предлагани срещу наем не по-висок от 7.97 евро на квадратен метър, независимо от района на столицата, в който се намират.

Ще бъдат обхванати наемите и в района на елитния булевард "Курфюрстендам" или в елегантния район "Грюневалд" (тук има оферти и до 18 евро на квадратен метър) и в панелните блокове в "Марзан" в покрайнините на бившия Източен Берлин. Но дебатите по проекта предстоят и крайният резултат може да е различен. Идеята е законът да влезе в сила от 2020 г. Но има предложение от общински съветник той да действа от 18 юни 2019 г., когато местната коалиция на социалдемократи, бивши комунисти и зелени се споразумя да замрази за 5 години наемите за близо 1.6 милиона апартамента в града. Предложено е и изключение за всички сгради, готови за настаняване от 1 януари 2014 г., както и за жилища, построени с публични субсидии.

В зависимост от това колко старо е жилището и как е оборудван апартаментът "таванът" за наеми ще е в рамките на 3.42 - 7.97 евро на квадратен метър.

Така наем в панелен блок от времето на ГДР няма да надхвърля 5.64 евро, а за сграда от времето на император Вилхелм преди Първата световна война на "Курфюрстендам" пределът ще е 6.03 евро. Максимумът от почти 8 евро е за жилищни сгради от периода 1991 - 2013 г. Допълнителни 20% (0.57 евро на кв.м) ще бъдат допустими за обекти, модернизирани през последните 8 години.

Наемателите ще могат да приложат евентуалните бъдещи "тавани", като уведомят общинските власти, включително да изискат да им се възстановят суми, които наемодателят им е начислил над предела, определен със закон.

Според предприемачите в жилищния сектор определи параметрите като непропорционални и ще имат катастрофален ефект за икономиката на града. Сдружения, кооперативи и малки компании, отдаващи жилища под наем, от месеци предупреждават да се внимава с проектозакона, защото той може да блокира инвестициите и модернизирането на сградите. Дори представители на обединения на наематели са казвали, че реалистичният предел изглежда около 10 евро плюс добавка за модернизиране на имота.