Барселона взима мерки срещу незаконното даване под наем на жилища

Барселона взима мерки срещу незаконното даване под наем на жилища

Барселона ще засили контрола за борба срещу незаконното даване под наем на жилища. Преди година по-малко от 10 инспектори проверяваха дейността с отдаването на квартири. Сега те са 80, а догодина ще бъдат 110. Мерките са във връзка с опитите туристическият център да наложи лицензионен режим на хората, които използват сайтове като Airbnb, за да предлагат квартири.

Подобно на други популярни дестинации като Палма де Майорка и Сан Себастиан, Барселона се сблъсква с недоволството на местните жители, които заявяват, че бумът при краткосрочното даване на жилища под наем измества от пазара дългосрочното наемане и води до скок на цените. В каталунския град вече изисква хората, които дават жилища под наем, да имат лиценз. 

Airbnb се съгласи през юли да работи с Барселона за премахването на обяви, които могат да засегнат наличността на жилища за дългосрочно наемане в Барселона, както и фирми, които използват сайта. Балеарските острови въведоха закон този месец за ограничаване на незаконните квартири, като хазяите ще бъдат глобявани с до 40 000 евро за пускането на обяви за квартири, които не са лицензирани.

Airbnb премахна 1000 незаконни туристически квартири от сайта си, но е ясно, че има още много работа за вършене, посочва в интервю ръководителката на градското планиране Жанет Санс.

Тя допълва, че все още има около 5000-6000 незаконни туристически квартири в каталунската столица Барселона, която привлича милиони туристи всяко лято.