Българите са основен двигател на пазара на ваканционни имоти у нас

Българите са основен двигател на пазара на ваканционни имоти у нас

Цените на имотите във ваканционните комплекси отчитат лек спад. Това каза Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова в интервю за БТА.

Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, допълни тя. 
По думите й се запазва интересът от страна на руснаци, засилва се този на украинските граждани, а по-редки са случаите на купувачи от Великобритания, Ирландия, Гърция, както и инвеститори от Западна Европа. Към СПА курортите в Европа вече има заявен интерес и от купувачи от Азия, предимно от Китай. 
 

 
Въпреки това обаче основен двигател на този пазар у нас са българите. Една от причините за ръста на интереса към покупка на втори ваканционен дом от сънародниците ни е възможността той да бъде отдаден под наем. Купувачите не са обезсърчени от това, че заради сезонността на заетостта на такива жилища, доходността ще е по-малка, дори на половина спрямо тази в градовете, където тя достига до 4-5 на сто. Това е така, защото дори и доходност под три на сто е по-висока от почти нулевите лихви по влоговете, коментира Ирена Перфанова.
 
Експертът съветва обаче преди да направим подобна инвестиция да изчислим очаквания средногодишен доход и от него да приспаднем разходите за поддръжка и данъчно облагане, за да имаме реалната стойност на доходността. 
 
Има и друга категория чуждестранни купувачи, които инвестират по-малки суми във ваканционни имоти чрез регистрирани от тях фирми, а след това чрез тези фирми развиват дейност у нас, възползвайки се от благоприятното данъчно облагане, което всъщност е и основната причина за инвестицията им, коментира Перфанова.
 
Друг мотив за клиенти, които инвестират във втория си дом е възможността да "избягат" от натовареното ежедневие за по-дълго и то винаги, когато пожелаят, каза Перфанова. Те използват купените от тях имоти за лични цели. Появяват се вече и "номади" - собственици на втори дом, които през определен период от време продават старото си ваканционно жилище, за да сменят дестинацията, на която са се наситили с нова и може би по-привлекателна локация, коментира експертът. 
 
Популярната дестинация за втори дом - Банско, преживява съживяване на пазара през последните няколко месеца, като се отчита ръст на броя на сделките за по-малки и по-евтини имоти, както и за апартаменти и къщи в затворени и добре управлявани комплекси. В планинските и морските курорти често се търсят жилища до 15 000 - 25 000 евро, но като цяло купувачите, които имат допълнителни средства, са склонни да отделят и до 40 000 евро, имайки предвид, че в по-големите градове с тези пари много трудно може да се направи добра инвестиция, отбеляза експертът.