Аутсорсинг секторът ще движи офис пазара у нас

Аутсорсинг секторът ще движи офис пазара у нас

 От началот на годината на пазара на офиси у нас се наблюдава сериозно раздвижване. Все повече чужди компании усилено търсят да офиси, като емалко вече подписват и договори за такива, които ще бъдат пуснати в експлоатация догодина. Това коментира пред "Монитор" изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова. „Основно у нас влагат пари в бизнес имоти опортюнистични фондове, готови да поемат известен риск и очакват по-добра възвращаемост в бъдеще. Те обикновено остават в България от 3 д 5 години и след това продават проекта на друг инвеститор”, обясни тя.

Каквто и в последните години основен двигател на търсенето подължават да бъдат най-вече високотехнологични компании, които или в момента влизат у нас или разширяват дейността си в България. И ако преди време търсенето бе главно в рамките на 600-800 квадрата, сега заявките са за много по-големи площи стигащи и 3-4 хил. кв. м. 
Михаела Лашова очаква и догодина пазарът да върви нагоре. „Има възможност за над 100 хил. квадрата потенциални сделки. В същото време в петнайсетината най-търсени сгради в София свободните площи са под 4%”, поясни тя.
 
Това мнение споделя и Верка Петкова, мениджър "Търговски площи" в Colliers. Очакванията на компанията са за лек застой в търсенето следващата година, което ще се обуславя от целта на старите наематели да изчакат пускането на големите проекти в по-следващата година. Що се отнася до новите проекти, Петкова казва, че ще бъдат пуснати само няколко средни по размер офис сгради. 
 
 
От Bulgarian properties определят пазара в сегмента като динамичен и оптимистичен. „Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1000 кв. м, се забелязва голямо активизиране на търсенето между 200-400 кв. м”, уточнява Димитър Георгиев. „Това са предимно стартиращи компании от различни страни в Европа. Немалко от тях са регистрирани в балтийските страни и започват бизнес в България. Не липсва търсене и от разрастващи се български дружества”, добави той. По думите му повечето от тях в IT и финансовата сфера, както и такива, които се занимават с търговия на борсови пазари и като цяло опериращи във високите технологии и услугите. Стабилно търсенето и от аутсорсинг компании.
 
От MBL/CBRE прогнозират, че през годината у нас може да се очакват сделки за над 50 млн. евро с големи инвестиционни фондове, които все повече настъпват в региона на Югоизточна Европа, пише Klassa. България е с добри позиции в региона заради добрите макроикономически показатели. През миналата година най-големите сделки бяха тези за Sofia Airport Center, купен от инвестиционния фонд Revetas Capital, който преди това взе Цити център София (сега Park Center), за Retail Park Plovdiv, придобит от собствениците на веригата HomeMax, за Mall Plovdiv, който стана изцяло собственост на ирландския фонд Avestus Capital Partners.
 
Силно се представиха през миналата година и хотелиерския сегмент от пазара на бизнес имоти заради ръста на туризма, отчитат анализаторите. Стимул за нови инвестиции в София през 2017 г. ще е предстоящото председателство на България на ЕС, прогнозират експерти.