Аутомотивната и леката индустрия ще движат пазара на логистични площи

Аутомотивната и леката индустрия ще движат пазара на логистични площи

Развитието на проекти с площи под наем в София и строителството по поръчка (built to suit) ще поддържат активността на пазара на индустриални имоти през 2017 г., сочи прогноза на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София, като през предстоящата година заявките са за нови 23 000 до 33 000 кв. м спекулативни площи на пазара. Като цяло обаче предлагането в този сегмент остава слабо и това ограничава наемната активност.

В София и страната строителната активност остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е и продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара.
 
„Добрата новина около тези компании е, че постепенно ориентират към България операции с по-висока добавена стойност като развойни центрове, центрове за обработка на данни и др. Това означава, че пазарът се развива и вече надскачаме нивото на дестинация с евтина работна ръка“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“.
 
Според него заради задълбочаващия се проблем с работната ръка в утвърдените индустриални центрове през следващата година все повече нови производства ще се насочват към Северна и Северозападна България. 
 

Отминаващата година ще се запомни със започнатите няколко големи built to suit проекта като заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровград, както и новия логистичен център на DHL Express край летище София.
 
В ценови план пазарът остава стабилен. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива – €4.2/кв. м за първокласни площи, като в района на летището договори се подписват и на над €5/кв. м.
 
Заради активното строителство активността на пазара на парцели също ще остане  висока, но по-скоро по инерция от предходните години. Очаква се приключването на знакови за пазара сделки, като тази за парцела на „Каменица“ в Пловдив.