Анталия планира да въведе туристическа такса за чужденци

Анталия планира да въведе туристическа такса за чужденци

Анталия планира да въведе туристическа такса за чужденци, според портала на Асоциацията на туроператорите

Турската преса обсъжда речта на кмета на Анталия Мухитин Бечек, който заяви, че курортът, който приема 14-15 милиона туристи годишно, "няма достатъчно общински доходи за поддържане на градската инфраструктура". Отчитайки световната практика и растежа на туристическия поток, Бечек предлага да се въведе туристическа такса.

Според него, Анталия, която е домакин на 68% от чуждестранния туристически поток в страната, може да бъде първият турски градове, която прави такъв експеримент.

Властите вече са изчислили колко може да спечели градът от туристическата такса. Председателят на Градския съвет по туризъм Реджеп Явуз смята, че това са 150-200 милиона евро годишно. Според Явуз, Анталия, където живеят 2,5 милиона местни жители, приема около 5 милиона души през летния период, което увеличава "натиска" върху отпадъците, канализацията, поддръжката на пътищата и т.н. В резултат на това градът харчи повече за поддържане на инфраструктурата от това, което се осигурява от бюджета и подобен проблем в Европа и в света, се решава чрез таксуване на града или екологични данъци на туристите.

Експертът предлага да се въведе в Анталия данък от 1,5 евро на турист на вечер, с изключение на децата.