Амстердам обмисля мерки срещу Airbnb

Амстердам обмисля мерки срещу Airbnb

Властите в Амстердам проучват вариант за ограничаване на платформите за краткосрочно отдаване на имоти под наем, каквито са Airbnb и Booking.com и търси тяхна алтернатива, става ясно от заседание на общиснкия съвет, пише nltimes.nl. 

Според проучване на Colliers над 40% от жилищата в Амстердам, наети през Airbnb миналата година, са били отдавани под наем за по-дълго от разрешените 60 дни. В 19% от случаите домовете са отдавани под наем за повече от 120 дни. Самият Airbnb оспорва тези цифри, заявявайки, че Colliers е използвал неправилен метод за изчисление. Според Airbnb само 3.2% от жилищата в Амстердам, предлагани на платформата, са били отдавани под наем за повече от 60 дни.

Жилищният съветник Лоренс Ивенс e канил многократно компаниите за отдаване под наем на разгвори, но засега не са отговорили. Ето защо мнозинството в градския съвет решава да потърси "прилична" алтернатива на настоящите места за отдаване под наем. Fairbnb, италианска компания за отдаване под наем, която активно се бори с измамите, е споменавана многократно на заседанието на градския съвет. 

Холандската столица проучва дали качеството на живот в някои квартали е подложено на твърде голям натиск, който налага забраната на краткосрочното отдаване на жилища под наем в части на града. Забраната може да бъде въведена, ако проучването покаже, че наистина има такъв натиск.

„Домът е предназначен за живеене“ и не трябва да се възприема „като обект за извличане на печалба“, заяви в комюнике Лоренс Ивенс. Властите в Амстердам искат също така да внесат законови поправки, които ще принудят малките хотели (bed-and-breakfast) да кандидатстват за лиценз от 2020 г., валиден за пет години. Според новото предложение само човекът, който живее в имота, ще има право да го управлява като малък хотел.