2017 г. с рекорден обем на сделките с търговски имоти

2017 г. с рекорден обем на сделките с търговски имоти

2017 година изпреварва предкризисната 2008 г, по обем на сделки търговски площи. Преди девет години сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.  През настоящата година се очаква сумата да надхвърли 520 млн. евро. 

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България.

За първите осем месеца на годината консултантите отчитат сделки за над 400 млн. евро. Що се отнася до целия пазар, той се очаква да надмине 900 млн. евро. 

„Тази година имаме изключително силен инвестиционен пазар, движен основно от транзакциите в ритейл сегмента. Макар че очакваме и големи сделки с офис сгради, нашата прогноза е, че търговските площи ще останат водещи“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton.
Според нея България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година. 
 
„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите“, допълва Михаела Лашова. 
Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите. 
Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.