Защо много американци се притесняват да купуват имот?

 Защо много американци се притесняват да купуват имот?

Въпреки възстановяването на икономиката, понижаването на безработицата и сравнително стабилните перспективи, които стоят пред пазара в САЩ, много американци се страхуват да инвестират в имот.

Миналата година, на фона на повишаващите се цени на имотите и несигурността покрай президентските избори, индексът, който определя настроенията за покупка на жилище се повиши с 10%, най-вече прi милениумите, докато сега отново започва да се понижава.

Каква е причината все повече американци да се колебаят за инвестиция в имот. Отговр на този въпрос дават от MarketWatch.

1. Нов балон в жилищния сектор

През януари близо 60% от американците заявяват, че очакват да преживеят нова жилищна криза. Макар че това може да бъде трудно да се предвиди, съществуват известни фактори: цените на жилищата продължават да се загряват в цялата страна, кредитополучателите все повече преследват по-рискови ипотеки с прекалено малки авансови плащания. Нещо повече, проучване установява, че 55% от американците са готови да увеличат своя бюджет за нов дом средно с 40 000 долара.

2. Нямат достатъчно за авансово плащане

Спестяването на пари, за да се направи авансово плащане за жилище е непостижима цел за много хора, като тези, които са в 20-те и 30-те си години не са уверени, че могат да го постигнат. През януари само 44% от милениумите вярват, че могат да си позволят авансово плащане, в сравнение с 45% от поколението, родено през 60 - те и 52% от родените през бейби бума.

3. Страх от загубата на работа или необходимост от преместване

Според изследване възможността за промяна или загуба на работа прави закупуването на дом много по-рисковано от американците. И са прави. Когато хората купуват жилище, те обикновено инвестират пари и в ремонт, което допълнително оскъпява имота. Затова експертите съветват ако човек има опасения за подобно нещо, да не предприемат тази важна стъпка, освен ако нямат фонд, който може да обезпечи с шест месеца плащането на кредита.