Цените на жилищният пазар в Дубай са близо до дъното

 Цените на жилищният пазар в Дубай са близо до дъното

Ниските цени на петрола и спадът на местната валута доведе до обезценяване на жилищата в Дубай, като през четвъртото тримесечие на годината те стигнаха дъното.

Спадът на пазара се забавя и експерти смятат, че наемите и цените ще бъдат по-стабилни в първите няколко месеца на 2017 г., като най-търсени ще бъдат по-малките и достъпни жилища.

Според анализ на компанията за имоти Cavendish Maxwell  наемите са паднали с 1.1% през последното тримесечие на 2016 г., а средните продажни цени са се понижили с под 1%.

От компанията коментират, че силният американски долар, по – ниските цени на петрола и ликвидността са повлияли на покупателната способност на чуждестранните инвеститори, които са традиционно активни в пазара в Дубай – от Индия, Великобритания и Русия.

Брокерите в Дубай обаче очакват запитванията от купувачи да се увеличат през първото тримесечие на 2017 г., въпреки че има вероятност цените да останат непроменени.

Подобно мнение се споделя и в последният доклад на консултантската компания JLL, според която пазарът на жилища е близо до дъното и ще остане така и през годината. Очакванията са да излязат между 11 000 и 15 000 нови жилища.

От компанията отчитат и спад на продажбите с 30%, като очакванията са заради ниските цени те да се увеличат. От компанията очакват в някои сектори да има и по – силни продажби, но не и повишение на цените.