Цените на жилищата по света се повишават

 Цените на жилищата по света се повишават

Хората в цял свят плащат все повече, за да закупят дом, като средните цени на жилищата се увеличават с 6.5% в 55 страни, сочи индексът на цените на консултантската компания Knight Frank.

Това увеличение е най-високият ръст на годишна база от първото тримесечие на 2014 г. насам, според лондонската компания за недвижими имоти.

Повишението на цените достигна двуцифрени стойности за 11 държави през годината до март 2017 г , като в само в четири се е наблюдавал подобен ръст през предходната година. В допълнение, 48 държави са отбелязали повишение в цените на жилищата през тази година, в сравнение с 43 за  миналата година.

За анализаторите една от причините за този растеж е икономическият подем. Според Международния валутен фонд очакванията са БВП в световен мащаб да се повиши до 3.5% през 2017 г спрямо 3.1% през 2016 г. По – достъпните ипотеки на развиващите се пазари са също фактор, който спомага за превръщането на имотите в сигурна инвестиция.

Исландия е страната, която отчита най-голям ръст – 17.8% се казва в доклада. Основна причина  е недостигът на нови жилища, като очакванията са само в Рейкявик в следващите три години да излязат 9 000 нови жилища.

На второ място по повишени са Хонконг и Нова Зеландия, където ръстът е съответно с 14.4 и 13.8% съответно. На четвърто място е Канада с 13.5% ръст.

Китай се класира на 10 – то място, което е спад с 3 места спрямо миналата година. Тук повишението на цените е с 10.3%.  

Експертите от компанията отбелязват, че повишението на цените се случва на фона на усилията на много страни да охладят пазара.

В Европа страните, които регистрират най-висок ръст са Малта (12.6%), Чехия (11%), Естония (10.7%) и Унгария (10.5%).