Спад на чуждестранния интерес към имоти в Турция

 Спад на чуждестранния интерес към имоти в Турция

Чужденците купуват по-малко имоти в Турция, въпреки големите стимули, които се предлагат, пише Global Property Guide.

През първото тримесечие на 2017 г. чужденците са купили 97 579 имота, с 8.1% по-малко в сравнение със същия период на 2016 г., сoчат данни на турския статистически институт.

На предпочитания за инвестиции град остава Истанбул (18.4 от сделките), следван от Анкара и Измир, със съответно 10.4 и 6.2%.

Най-активни са гражданите на Ирак – 1645, следвани от Саудитска Арабия и Кувейт  - 1 517 и 798 имота, както и азербайджански граждани с купени 333 имота.

Турското правителство наскоро предложи много отстъпки и стимули на чужденците, освобождавайки чуждестранните купувачи да плащат 18% данък добавена стойност (ДДС) при инвестиция в недвижими имоти. Освобождаването е приложимо и за турци, които са живели и работят в чужбина повече от шест месеца.

Според условията чужденците трябва да плащат в чуждестранна валута и да не продават имоти за поне една година след придобиването, за да избегнат данъка.   

През януари правителството обяви, че ще бъде предложено гражданство на чужденци, които купуват недвижими имоти на стойност 1 млн. долара, инвестират в капитал от минимум 2 млн. долара или имат най-малко 3 млн. долара в банкова сметка в продължение на поне три години, както и ако създадат най-малко 100 работни места в страната.