Ръстът на наемите в САЩ достигна рекордно ниво

 Ръстът на наемите в САЩ достигна рекордно ниво

Наемите на жилища в САЩ достигнаха рекордни стойности в цялата страна, но ръстът на доходите не отговаря на темпото на растеж на наемите, което означава, че става все по-скъпо да се наеме жилище.

Проблемът е най-осезаем на места като Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон, Сиатъл и Портланд, според доклад на Zillow.

Средните наемни цени в Лос Анджелис са 49% от средния доход на домакинство, оставяйки малко възможности за спестяване в случай на неочаквани разходи.

Процентът на бездомните в Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон и Сиатъл се е увеличил най-малко с 4% между 2011 и 2016 г., като в тези градове се наблюдава силна връзка с нарастващите наеми. Филаделфия, Чикаго, Минеаполис, Детройт и Питсбърг също показват значителна връзка между повишаващите се наеми и бездомните.

Увеличението с 5% на наемите в Ню Йорк през следващата година ще принуди почти 3 000 души да напуснат домовете си, а в Лос Анджелис хората без дом ще се увеличат с около 2 000 души, се казва в доклада.

"Виждахме толкова голям натиск върху пазара на жилища под наем, което води до криза при хората с по – ниски доходи“, коментира старши икономистът на Zillow Скайлар Плсън. По думите му търсенето на жилища под наем на тези пазари не отговаря на нивата на предлагане като проблемът е особено осезаем в няколко града в страната.

Все пак не на всички пазари с високи наеми се наблюдава ръст на бездомните. В градове като Хюстън и Тампа се наблюдава спад на бездомните, въпреки по – високите цени. Тази тенденция важи и за Чикаго, Феникс, Сейнт Луис, Сан Диего, Портланд, Детройт, Балтимор, Атланта, Шарлот и Ривърсайд.