Продажбите на жилища в Испания се увеличават с 19%

 Продажбите на жилища в Испания се увеличават с 19%

Общо 39 625 жилища са били продадени в Испания през юни 2017 година, което е с 19% ръст на годишна база, пише изданието Spanish Property Insight. През месец май увеличението е с 25% годишно.

Месечните продажби на жилища се увеличават на годишна база почти всеки месец от март 2014 г., когато испанския жилищен пазар започна да се възстановява след шест години в рецесия. Лек спад има само през април, което се дължи на сезонността.

От изданието подчертават, че данните са на база продажбите, вписани в имотния регистър, а не на действителните продажби, тъй като данните за тях закъсняват с около два - три месеца.

Новите продажби и препродажбите са се увеличили с 20% през юни, което е толкова забележителен ръст за първи път от август 2010 г. (когато увеличението се дължи на банките, които възстановяват нови жилища от предприемачите, а не реалните продажби). Очакванията да новите продажби на жилища да поддържат тенденция на растеж през следващите няколко години.

По региони най-голям е интереса в Каталуня. Най-забележителни са те в провинция Тарагона – с 26% в, Коста Дорада и Гирона (Коста Брава ), следвани от Барселона с + 24%.

Интерес регистрират още Астурия (25%) и Кантабрия (+ 21%), Балеарските острови (+ 20%) и в Аликанте (18%), които са привлекателни за британските купувачи.

Brexit може да окаже влияние и върху Costa del Sol - втората любима дестинация за британските купувачи - където продажбите са се увеличили с 12%, но е под средното за страната.

Като продажби за юни, Валенсия е градът с най-много с продажби – ръст с 43%. Други горещи пазари през юни са Мурсия (+ 27%), Балеарските острови (+ 23%) и Канарските острови (+ 22%).