Пазарът на луксозни имоти регистрира ръст на цените и сделките

 Пазарът на луксозни имоти регистрира ръст на цените и сделките

С 10 % са нараснали сделките с луксозни недвижим имоти у нас, сочи доклад на компанията за луксозни имоти Unique Estates. От компанията регистрират двоен ръст на запитванията от клиенти и 60% повече огледи в сравнение с 2015 г. В ценови план през 2016 г. пазарът отбеляза ръст в рамките на 7 –  8%, като основен двигател на това поскъпване бе новото строителство.

„Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

По думите на зам. управителят на Unique Estates Светослава Георгиева, раздвижването на пазара през последната година, подсилено от банките е изкарало на пазара голям брой нови купувачи. "Те обаче имат завишени критерии, много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Предлагането на качествени имоти, особено в луксозния сегмент, е ограничено. Ето защо, независимо от двойното покачване на обажданията, реално сключените сделки са с по-слаб ръст“, обобщи тя.

От компанията регистрират връщане на интереса към централните улици на София. Пешеходната част на бул. „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това насочи вниманието към тях и с цел инвестиция. Друг търсен район е този около Докторски паметник.

Към традиционно търсените локации – централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“, може да се добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“ например цените вече започват от 1200 – 1300 и достигат 1500 евро/кв. м.

Колко е най-скъпо продадения имот през 2016 г. и какви са очакванията за 2017 г., вижте тук.