Китай остава лидер по ръст в цените на високия клас имоти

 Китай остава лидер по ръст в цените на високия клас имоти

Цените на жилищата в ключови глобални градове се увеличават с 4,4% през 12-те месеца до юни 2017 г., като в Гуанджоу (Китай) се отчита най-голямото увеличение с 35,6%, показва  последния индекс на консултантите от Knight Frank

Въпреки водещата позиция на Гуанджоу, в трите водещи китайски градове се наблюдава спад в годишния ръст в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.

Пекин регистрира най-голям спад - с 22,9% на годишна база през март до 15% годишен ръст през второто тримесечие на 2017 г.

В Торонто, който въведе нова регулация, насочена към ограничаване на купувачите от чужбина, годишният ръст от 20,7% предполага нивото на устойчивост, но тримесечните цифри показват забавяне. Цените са се увеличили с 8,5% през първото тримесечие на 2017 г., но с 5,1% през второто тримесечие.

Като цяло, в 28 от 41-те града се наблюдава застой или лек ръст в цените на луксозните имоти за 12 те месеца и тази цифра остава до голяма степен статична през последните две години.

Според Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното жилищно изследване в Knight Frank, по-ценен индикатор е пазарната посока на всеки град. Така в десет от седемнадесет града в Азия, Русия и ОНД отчитат спад на годишния си ръст в сравнение с последното тримесечие.

Обратно, градовете в Европа и Австралия се представят добре като увеличават годишния темп на растеж в сравнение с последното тримесечие. В Мадрид, например, увеличението е с 10,7%, Берлин с 9,7%, Париж с 8,8%, а в Дъблин - ръст от 3,8%.

Въпреки че цените в централната част на Лондон се понижиха с 6,3% през 12-те месеца до края на юни, тримесечният спад от 0,3% е най-ниският тримесечен спад, регистриран от началото на 2016 г. "Въпреки че имаше елемент на колебание преди общите избори на 8 Юни, сегашната ситуация говори за здравословно развитие“, добави тя.