Инвестициите в студентски жилища остава сред най-търсените активи във Великобритания

 Инвестициите в студентски жилища остава сред най-търсените активи във Великобритания

2017 г. се очертава да се превърне във втората поредна година за силни инвестиции в студентски жилища, сочи проучване на консултантите от Cushman & Wakefield.

Интерес към такива имоти има най-вече от чуждестранни купувачи, които гледат на тях като на  алтернативни активи. Противно на очакванията, Brexit не е оказал влияние върху решенията за сделка.

От компаниите по имоти не очакват отлив на студенти от Великобритания, защото повечето идват с виза, а тези от ЕС просто ще трябва да минат през процеса за получаване на такава, без да се променя нищо друго.

Освен това секторът се е доказал като стабилен, въпреки икономическата нестабилност, а глобалната финансова криза не е имал негативен ефект върху отношението на младите хора, посещаващи университет. Излизането на Великобритания от ЕС реално прави страната по – достъпна за чуждестранни студенти заради по – слабия паунд, коментират експерти.

Междувременно се наблюдава все по – голямо търсене от студенти за настаняване, като в някои области на съотношението студент – легло е 2.1 към 1, посочват от Cushman & Wakefield. 

Търсенето изпреварва предлагането, което  води и до ръст на наемите, като те са се повишили средно с 2.7%,тенденция, която експертите очакват да продължи и през следващата година.

Великобритания е втората най-популярна университетска дестинация след САЩ, което означава, че търсене винаги ще има, смятат консултантите. 

Разбира се, търсенето се различава в различните райони на страната, но като ключова тенденция през 2016 г. експерти отличават промяната на фокуса на инвестиционната активност далеч от пренаситените големи градове като Лондон към по – малки, но от ключов значение областни градове.