Бристол и Манчестър с най-голям ръст на цените във Великобритания

 Бристол и Манчестър с най-голям ръст на цените във Великобритания

Бристол и Манчестър са лидери по повишение на цените в някои основни градове във Великобритания, сочат данни на B Hometrack index. Те отбелязват ръст от съответно 9.6% и 8.9% на годишна база.

Повишението в Манчестър е най-високото от 12 години и се дължи на засиленото търсене, докато в Лондон пада на седмо място по повишение.

За четвъртото тримесечие на 2016 г. цените са се повишили като цяло с 2.2%, което е с 0.3 % от редното тримесечие, но с 7.7% по – ниски на годишна база.

Според доклада понижението на безработицата и нарастващите приходи продължават да стимулира търсенето на по-достъпни жилища. Купувачите се възползват и от ниските лихви по ипотечните кредити, което води и до повишение на цените.

Интересът се измества обаче към областните градове, като Лондон остава засега в периферията. Експертите дори смятат, че ще станем свидетели и на леко понижение през 2017 г.

Бристол завърши годината с най-голям растеж, но средните цени нараснаха реално с 9.6%, което е по – малко от рекордните 11.6% през 2015 г. Според индекса очакваният натиск на цените може да доведе до по-бавен растеж през 2017.

Но в Манчестър пазарни условия остават благоприятни  и предлагането на жилища за продажба върви в крак с търсенето, което задържа повишаване на цените. Все пак прогнозите са, че Манчестър може да изпревари Бристол и някои областни градове като Манчестър по ръст през първото тримесечие на 2017 г.

Картината в Лондон обаче остава различна, като тук цените отбелязват ръст със 7.3% през 2016 г., което е най-ниския годишен темп от юли 2013 г. По – голям Оксфорд -  8.1%, Портсмут -  8%, Саутхемптън – 7.9% и Бирмингам – 7.5%.

В Абърдийн, където цените отбелязаха спад, заради спада на цената на петрола, се наблюдава възстановяване. Цените на жилищата са регистрирали ръст над средния ръст от 2,9% през последното тримесечие на 2016 г., което намалява годишния спад до 3,2%.